Veri Yedekleme ve Kurtarma
Teknolojinin üstel bir hızda ilerlemesiyle, bilginin dolayısıyla verilerin kümülatif olarak artması depolanma ihtiyacını da beraberinde getiriyor. İş yerlerimizde, okullarımızda, kişisel yaşamlarımızda kısacası hayatımızın her noktasında bilgilerimizin herhangi yerde depolanma ihtiyacı zaruri bir ihtiyaçtır. Bu veriler çeşitli nedenlerle kaybolabilir, zarar görebilir veya erişilemez hale gelebilir. Bu noktada E2E Teknoloji olarak veri yedekleme ve kurtarma stratejilerimizle beraber sizlerin yanındayız.
Veri Nedir?
Veri, en kısa ifadeyle bilginin ham halidir. Genellikle sayılar, kelimeler, ölçümler ve gözlemler bilginin küçük bir parçasını oluşturur.
Veri Yedekleme Neden Önemlidir?
Verileri korurken çeşitli risklerle karşılaşabiliriz. Bu riskler; donanım arızaları, virüs saldırıları, beklenmeyen yazılım hataları veya insan kaynaklı hatalar önemli bilgilerimizin kaybolmasına yol açabilir. Bunların yanı sıra bazı sektörlerde, verilerin korunması ve düzenli olarak yedeklenmesi yasal bir gerekliliktir. Yedekleme politikalarına uyum, yasal uyumluluğu sağlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak yedeklenen veriler, bu tür risklere karşı en etkili koruma yöntemidir. Yedekleme sayesinde, olası bir veri kaybı durumunda bilgi kaybı minimuma indirilir, iş sürekliliği sağlanır ve en önemlisi itibar kaybının da önüne geçilir.
Veri yedekleme Çeşitleri Nelerdir?
- Tam Yedekleme (Full Backup)
Sistemdeki tüm verilerin yedeğinin alınmasıdır. Her zaman en güncel verileri içerir ama yedekleme süresi verinin büyüklüğüne göre uzun sürebilir ve büyük bir depolama alanı gerektirir.
- Artımlı Yedekleme (Incremental Backup)
Son full yedeklemeden bu yana değişen verilerin yedeği alınır. Yedekleme süresi ve alan gereksinimleri, tam yedeklemeye nazaran daha azdır.
- Anlık Yedekleme (Snapshot Backup)
Belirli bir zaman diliminde sistemin veya verilerin anlık görüntüsünü alır. Bizlere hızlı bir yedekleme ve geri yükleme imkanı sunarken eğer uzun süre silmezse depolama alanını hızlı bir şekilde tüketebileceği için kısa süreli işlemlerde olarak tercih edilmelidir.
- Sürekli Yedekleme (Continuous Backup)
Veriler, değişiklik yapıldıkça sürekli olarak yedeklenir. Verileriniz her an güncel ve kayıptan korunmuş olur. Sürekli olarak yedekleme işlemi yaptığı için kaynak tüketimi biraz fazla olabilir.
- Dış Yedekleme (Offsite Backup)
Verilerimizin bulunduğu lokasyondan farklı bir yerde depolanmasıdır. Coğrafi olarak olarak sağlanan bu yedeklilikle beraber oluşabilecek fiziksel zararlar veya doğal felaketlerde veri kaybının önüne geçilir. Erişim süresi internet alt yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ve diğer yedekleme çeşitlerine göre daha maliyetli olsa da iş sürekliliğinin önemli olduğu orta ve büyük ölçekli şirkeler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
- Yazılım Tabanlı Yedekleme (Software-Based Backup)
Lisanslı yedekleme yazılımları kullanarak verilerin güvenli bir şekilde alınmasını sağlar. Bizlere kullanıcı dostu bir arayüz ile beraber belirlediğimiz zaman aralılarında otomatik olarak backup alma imkanı sunar.
- Donanım Tabanlı Yedekleme (Hardware-Based Backup)
Donanım tabanlı yedeklemede, veriler bir fiziksel cihaz veya donanım aracı kullanılarak yedeklenir. Genellikle yüksek hızda veri transferi, büyük veri kapasiteleri ve veri koruma özellikleri bulunur. Oluşabilecek donanımsal arızalara karşı yazılım tabanlı yedekleme stratejisinden de beslenmelidir.
Kaybettiğiniz verilerinize ulaşamamanız halinde gerçekleşebilecek felaket senaryosunda hem kendi çalışanlarınız hemde hizmet sağladığınız müşteri ve iş ortaklarınızın şirketinize karşı duydukları güven azalacaktır; bu durumla baş başa kalmamak için bilgilerinizi koruyacak, belirli aralıklarla geri dönüş testleri gerçekleştirecek, kaybolduğunda hızlı bir şekilde geri getirecek, sizlere kaliteli hizmet anlayışı ve yetkin kadrosu ile beraber belirlenen SLA’ler çerçevesinde destek olmaktan mutluluk duyacak bir şirkete ihtiyacınız olabilir. İşte bu nokta da sizlerin yanındayız. Hem bireysel hem de kurumsal düzeyde, veri kaybının maliyetlerini ve etkilerini göz önüne alındığımızda, veri yedeklemenin bir lüks değil, bir zorunluk olduğunu hatırlatmak isteriz.